in

Максим Галкін неочікувано заступився за Ліну Костенко і виступив за українізацію вулиць

Український продюсер Олександр Роднянський та російський гуморист Максим Галкін публічно поскандалили в Мережі. Причиною конфлікту стали особисті міркування кожного з приводу перейменування вулиць в Одесі.

Розпочалося все з допису Роднянського на особистій сторінці в Інстаграм. Кінопродюсер виступив проти перейменування, адже вулиці, які названі на честь російських письменників Олександра Пушкіна, Івана Буніна, Василя Жуковського та інших вже давно стали частиною не лише Одеси, а й України в цілому. Олександр вважає, що такі дії не на часі, тому що це лише «розколює суспільство», а зараз необхідно «об’єднатися для боротьби з агресором». Продюсер настільки переконаний у своїй правоті, що дозволив собі назвати людей, які не згодні з його думкою «неосвіченими».

«Нагадаю абеткові істини. Одеса всесвітньо відома завдяки своїм уродженцям – видатним письменникам та знаменитим книгам про місто. Не треба обманювати себе – це боротьба не з агресором, а з культурою. Власною культурою. Тому що унікальна одеська література, одеське кіно – це невід’ємна частина багатонаціональної культури України. Може, не варто розколювати українське суспільство? Не варто очікувати зіткнень людей? Можливо, є сенс припинити мовні та культурні дискусії та об’єднатися для боротьби з агресором?«, — написав Роднянський російською мовою.

Допис Олександра Роднянського

Неочікувано свою думку з приводу цього висловив російський шоумен Максим Галкін, який дитячі роки провів в Одесі та з особливим теплом говорить про неї. Гуморист не погодився з такими твердженнями і, навпаки, виступив за українізацію вулиць.

«Олександре, не хвилюйтеся, Одеса сама вирішить. Думаю, Ви чудово знаєте, що культура від перейменування вулиць не помирає. Культура залежить від сім’ї, освіти, а вибір письменника, поета залежить від часу. Від того, що серце просить. Серце українців просить зараз скоріше поезію прекрасної Ліни Костенко, ніж улюбленого мною Пушкіна. І мені Ліна Костенко зараз теж ближча. Як би не називалася вулиця Пушкіна в Одесі, вона складається з іншого: з фасадів та платанів, із сухого літнього повітря та щасливих людей – я її такою пам’ятаю. Якщо українці хочуть розмежування з культурою імперії та вибудовування власних національних орієнтирів, це їхнє право. Ні Пушкіна, ні вулицю, ні українців я через це менше не любитиму», — висловився Галкін.

Максим Галкін прокоментував допис Роднянського

Роднянський в свою чергу відповів Галкіну, що не погоджується з його поглядами і не хоче «дарувати Росії видатних письменників, кінематографістів і поетів, чиї імена тісно переплітаються з Одесою».

Роднянський відповів Галкіну

Читайте також: Настя Каменських похизувалася подарунком від Потапа і ніжно звернулася до нього

«Я потрібна вам, але боїтеся зізнатися!» — Галкін нагадав про пророчу пісню Пугачової 32-річної давності

Є перше золото! Божественна Ольга Харлан із командою шаблісток виграли фінал на Олімпіаді