in

Президент Макрон уперше прокоментував затримання Дурова: усі деталі розслідування

24 серпня у Франції затримали засновника месенджера Telegram 39-річного Павла Дурова.

Це сталося в той момент, коли його приватний літак здійснив посадку в аеропорту Ле-Бурже близько 20:00 вечора за місцевим часом. Таке стало можливим, оскільки з 2021-го він має французьке громадянство. Разом із ним на борту літака перебували його охоронець та жінка. Пара планувала провести вечір у Парижі та повечеряти там.

Причиною затримання стало те, що Дуров відмовлявся співпрацювати з правоохоронними органами. Вважається, що інструментарій його месенджера Telegram використовують наркодилери та інші злочинці. Саме це «робить його співучасником торгівлі наркотиками, злочинів проти дітей і шахрайств», повідомляє мовник, посилаючись на інформацію від слідчих.

Павло Дуров

«Багато акаунтів у цьому сервісі використовуються організованою злочинністю. Крім тероризму, найнебезпечніші злочинці використовують Telegram для обміну дитячим порно-контентом», — зазначив один із слідчих.

Після затримання правоохоронці помістили Дурова під варту і за попередніми даними, йому загрожує не менш як 20 років позбавлення волі.

«Дуров опиниться в слідчому ізоляторі, це точно. На своїй платформі він дозволив вчиняти незліченну кількість правопорушень і злочинів, щодо яких він не зробив нічого, щоб співпрацювати з правоохоронцями», – повідомив речник, посилаючись на перевірені джерела.

Павло Дуров

25 серпня французькі судові органи продовжили термін перебування під вартою керівника месенджера Telegram. Початковий період затримання Дурова може тривати не більше 96 годин.

Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок 26 серпня прокоментував арешт на території країни засновника Telegram. «Франція глибоко віддана свободі слова та спілкування, інноваціям та духу підприємництва. Так буде й надалі. У правовій державі свободи підтримуються в рамках закону, як у соціальних мережах, так і в реальному житті, щоб захистити громадян і дотриматись їхніх основних прав»,  — запевнив він.

Читайте також: «КОЛЬОРИ НАШОГО ПРАПОРА — ЖОВТИЙ І БЛАКИТНИЙ»: ОКСАНА МАРЧЕНКО ЗАСВІТИЛАСЯ НА ВІДЕО В ЧЕСТЬ ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

«Кольори нашого прапора — жовтий і блакитний»: Оксана Марченко засвітилася на відео в честь Дня незалежності України

«Зате я не заробляв на війні»: Олег Винник вперше вийшов на відеозв’язок і прокоментував втечу з України