in

Україна має намір зрівняти із землею авіабазу під Курськом, — Forbes

У Халіно дислокується 14-й гвардійський винищувальний авіаційний полк ВПС Росії, що обстрілює Україну КАБами.

Аеродром Халіно в місті Курськ однойменної області є найближчим військовим аеродромом до Суджі, прикордонного міста, яке стало місцем раптового вторгнення України в Курську область, що почалося у вівторок, пише видання.

Халіно під ударом: українці націлилися на російські винищувачі та КАБи

Повідомляється, що У Халіно дислокується 14-й гвардійський винищувальний авіаційний полк ВПС Росії. 24 винищувачі-бомбардувальники Су-30СМ полку можуть нести плануючі бомби КАБ вагою до трьох тонн і дальністю 25 миль.

Не встигли ці п’ять українських бригад перетнути кордон у вівторок, як російська авіація почала наносити удари по бригадах та їхніх базах у Сумській області України. Росіяни скидають приблизно 50 КАБів на день — це половина від загальної кількості ударів КАБами, які окупанти скидають уздовж усієї 700-мильної лінії фронту.

Українці знають, наскільки важлива авіабаза Халіно. Вона розташована на відстані всього за 105 кілометрів від кордону, що робить її доступною для широкого спектру української зброї глибокого удару, включаючи балістичні та крилаті ракети, а також вибухові безпілотники. З лютого 2022 року українці кілька разів били по базі.

Українські атаки на авіабазу Халіно

Наліт безпілотників на Халіно в грудні 2022 року спровокував пожежу на складі палива бази. А 30 липня, всього за шість днів до українського вторгнення, крилаті ракети “Нептун” українських ВМС завдали удару по складу боєприпасів у Халіному, знищивши КАБи, які там зберігалися.

Небезпека для 14-го гвардійського винищувального авіаційного полку та інших російських сил у Халіно буде тільки зростати, поки українці контролюють прилеглу до кордону територію Курської області.

Якби вони атакували Халіно зсередини зони вторгнення, українці могли б націлити на авіабазу свої менш далекобійні ракети наземного базування, зокрема випущені з високомобільних артилерійських ракетних систем американського виробництва.

“При цьому навряд чи українська армія стала б ризикувати своїми дорогоцінними HIMARS так близько до лінії фронту. Але якби вона захотіла, то змогла б вдарити по Халіному сильніше, ніж будь-коли”, — пише Forbes.

На замовлення Кремля: стало відомо, хто і чому влаштував провокацію на концерті Галкіна

«Найкращий ранок»: Олександр Усик з оголеним торсом показав ранкове селфі з 6-місячною донькою