in

«Ми склали графік» — Польща та Нідерланди готові почати навчання українських пілотів на F-16

Прем’єр-міністри Нідерландів і Польщі заявили про намір своїх країн навчати українських пілотів на винищувачах F-16. Як повідомляє CNN, про це вони заявили на саміті Європейської політичної спільноти у Молдові.

«Ми склали графік цих тренувань. Польща допоможе Україні підготувати пілотів винищувачів F-16», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Моравецький також зазначив, що Польща має «мало» систем Patriot, і закликав інші країни, які мають їх, поділитися ними з Україною «якнайшвидше».

У свою чергу прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди також розпочнуть навчання українських пілотів на літаках F-16 «якнайшвидше».

«Разом з Данією, Бельгією та Великою Британією Нідерланди якнайшвидше розпочнуть навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Це важливий крок для того, щоб Україна могла захистити себе. Ми сьогодні зібралися тут з лідерами країн, які входять до коаліції винищувачів для України. Я закликав інші присутні країни приєднатися до коаліції. Україна повинна виграти цю війну», — написав він у Twitter.

Винищувачі для України

Союзники після довгих обговорень вирішили надати Україні військову авіацію, зокрема, літаки-винищувачі F-16. Повідомлялося, що навчання українських пілотів на цих літаках має розпочатися найближчими тижнями.

Експерти допускають, що, крім F-16, Україна може отримати також літаки Eurofighter від кількох країн,  а також винищувачі JAS 39 Gripen від Швеції.

У Повітряних силах зазначали, що Україні для початку знадобиться хоча б 12-16 винищувачів F-16. Водночас 3-4 груп літаків F-16 вистачить для здобуття переваги на одному з напрямків.

Правоохоронці затримали трьох посадовців та охоронця, які тримали бомбосховище закритим під час повітряної тривоги

Закрили небо: Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великобританії домовився про створення повітряного щита над українськими містами