in

Російська фігуристка-чемпіонка відмовилася виступати за РФ і змінила громадянство

Відома російська фігуристка, яка виступає в одиночному катанні, Софія Самодєлкіна переходить у команду Казахстану. 16-річна уродженка Москви є віце-чемпіонкою Гран-прі серед юніорів у Словенії (2021), срібною призеркою першості Росії серед юніорів (2022), переможницею фіналу Кубку Росії серед юніорів (2020), переможницею V етапу Гран-прі Росії. (2022). Вона виконувала всі види четверних стрибків та потрійний аксель.

Виконавчий директор Союзу ковзанярів Казахстану (СКК) Олжас Бесбаєв заявив, що Самоделкіна вже отримала казахстанський паспорт. У коментарі пропагандистам із «РІА Новості», Бесбаєв сакцентував увагу на тому, що у них у країні протизаконно мати два громадянства.

«Швидше за все, Самодєлкіна відмовилася від російського громадянства, думаю, так. Тенісистка Олена Рибакіна відмовлялася, точно вам говорю. У нас за законом одне громадянство, не як у вас», — сказав директор СКК.

Безбаєв уточнив, що швидше за все або її мати, або хтось із найближчих прямих родичів був народжений на території республіки, тому вони отримали паспорти у спрощеному форматі.

Федерація фігурного катання Росії (ФФКР) вже повідомлена про бажання Самодєлкіної перейти в іншу збірну, але зараз не дала на це дозвіл.

Зазначимо, що після подій 24 лютого минулого року в Росії відбувається масовий відтік спортсменів.

Чинна переможниця чемпіонату Росії з ковзанярського спорту на дистанції 500 м Крістіна Силаєва змагатиметься під прапором Казахстану. За словами 23-річної спортсменки, вона вже не тренується до РФ, а своє рішення про зміну громадянства ухвалила на початку весни.

Домашній стиль: Настя Каменських в коротенькому плюшевому топі показалась без макіяжу

«Це сталось» — на монумент «Батьківщина-мати» у Києві встановили український тризуб