in

Скандал при присудженні Національної премії: один із лауреатів має тісні зв’язки з країною-агресоркою

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка ще 15 лютого обрав цьогорічних лауреатів. 11 березня назвали п’ять переможців у п’яти номінаціях: «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство та мистецтвознавство», «Музичне мистецтво», «Кіномистецтво». За результатами конкурсу комітет підготував та вніс президенту України Володимиру Зеленському подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного указу президента.

Одним із лауреатів став літературознавець Михайло Назаренко. Це призвело до скандалу, передає медіа «ҐРУНТ».

Назаренко отримав престижну премію за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883″ у двох частинах.

Як виявилось, літературознавець має тісні зв’язки з Росією. У 2021 році він долучився до перекладу книг російською, а також видавав свої роботи в країні-агресорці.

Зазначимо, Шевченківська премія – це державна нагорода України у гуманітарній сфері, найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Названа на честь українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. Вона була започаткована 20 травня 1961-го і з того часу вручається щорічно. Іншими переможцями у 2023 році стали:

  • Поетеса Калитко Катерина Олександрівна – за книгу поезій «Орден мовчальниць».
  • Виконавці гурту «Хорея Козацька» (Компаниченко Тарас Вікторович, Бережнюк Максим Павлович, Данилейко Северин Володимирович, Крисько Ярослав Андрійович, Охрімчук Сергій Михайлович) – за аудіоальбом «Пісні Української революції».
  • Журналіст Портніков Віталій Едуардович – за публіцистичні статті та виступи останніх років.
  • Режисер Цілик Ірина Андріївна – за документальний фільм «Земля блакитна, наче апельсин».

У конкурсі були представлені виключно ті роботи, які було створено до 24 лютого 2022 року, тобто до повномасштабного вторгнення. Проте голова Комітету заявив, що у кожній номінації додадуть премію «За внесок у перемогу» та оголосять усіх переможців 22 травня.

Від дати виходу першої серії минуло 28 років: як змінилась головна героїня серіалу «Ксена: принцесса-воїн»

«Будь-яке майно, яке набуте подружжям, є спільним» — колишня Володимира Остапчук прокоментувала, кому залишиться двоповерховий котедж, який вони розпочали будувати ще у шлюбі