in

«Досить та геть руки від фольклору!» — Колишня учасниця українського гурту YUKO Юлія Юріна розкритикувала творчість Трінчер, Полякової та Лободи

Колишня учасниця українського гурту YUKO Юлія Юріна, яка раніше висловлювалася про отримання українського громадянства, цього разу поділилася своєю думкою на рахунок творчості українських артистів. Пісні, написані у період війни багатьма нашими зірками, Юріна назвала шароварщиною.

В Instagram Юлія оприлюднила розгорнутий пост на цю тему. «Ось так для мене виглядає скурвлення української культури. Я дуже довго трималась. Знаєте, я так любила той прекрасний 2012-2016 рік, коли з фольком загравали тільки ті, хто дійсно вмів якісно вплітати та подавати це все у реальній творчості. На мою пам‘ять, тоді існували тількі «ДахаБраха», збирали невеличку залу і це все виглядало як клуб однодумців «які розуміють», — йдеться в дописі виконавиці.

«Існував гурт Go-A, який на Лівобережному в маленькій кімнаті ще тоді лупашив свій драмчик та виживав з невеличкими концертами по портер пабам на Подолі. Був гурт YUKO, який протоптував доріжки і вислуховував на радіо етерах «які ви дивні, дикуваті та звучання таке неформатне, але прикольне, але в етер не поставимо, бо занадто» і існував гурт Onuka, який гарно вплітав традиційні народні інструменти і теж лагідно українізовував традиційну культуру в свчасному вигляді», — продовжила коментувати ситуацію вона.

«Що об‘єднувало всі ці гурти? Вони так чи інакше були пов‘язані з фольклором, — також зазначається в джерелі. — Вивчали традиційну музику, співали, грали на інструментах та розумілися на тому ЩО роблять. І відмітьте, що візуально, всі перераховані гурти не паразитирували на «вишиванках», а виглядали, навпаки, сучасно та намагались відійти від стрію».

Далі Юріна перейшла до конктретних імен та пояснила, кого саме має на увазі, говорячи про «горє-співачок, які той фольклор навіть не нюхали». В списку Юріної опинилися Трінчер, Полякова, Лобода та інші.

«Трінчер, Лобода, Полякова, NK, «Танцюю гопака» та інші, хто раніше співав свою попсу — співайте її далі, будь ласка, не паскудьте та не відвертайте людей від всього традиційного. Досить та геть руки від фольклору. Хай ним займаються ті, хто вміє, а не ті, хто хоче. Бо потім нашу країну сприймають по тих обличчях, хто пробився в тренди, з них оруть і кєкають. А ми гідні кращого», — висловилася Юлія про творчість цих артисток.

Також у своїй публікації екс-учасниця гурту YUKO зробила кілька ремарок:

«По-перше, традиційно дівчата не танцювали Гопак, це прийшло з радянських часів. По-друге, нахіба ви лізете зі своїми горе-стилістами та вішаєте на себе все що притаманно та й не притаманно. По-третє. Ріжуть сорочки, які мають висіти в музеї. Четверте — ну на*уя ви робите це все в своїй манері страждальчеських діво-співачок, яких глотки рве своє самолюбовання? Воно все співається НЕ ТАК!».

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от ЮЮ (@yurina_yuyu)

У коментарях під постом думки користувачів мережі розділилися: одні висловили солідарну з Юріною думку, інші ж не погодилися з виконавицею. Ось що написали підписники:

«Цікаве у вас розуміння фольклору, особливо у вашому творінні «Молоко», «Дуже дивно читати цей пост від людини, яка для шоу натягнула на себе елементи етно поверх жахливо пафосного шкіряного БДСМ костюму», «Взагалі не розумію, в чому питання. Хай співають, не подобається — не слухайте… Якщо є попит, то є і слухачі», «Якщо вірити вашим словам, то той же Артем Пивоваров зі своїм альбомом «Твої вірші, Мої ноти» — безглуздя, шароварщина і тому подібне?», «Згодна з тобою, Юль, окрім четвертого твого аргументу — про «діво-співачок», «Стільки гнівних коментарів тут та у деяких пабліках. Я розумію, що ти маєш на увазі і підтримую тебе!», «Я згодна з цим, мене також тіпає!».

 

«Я не буду себе переламувати!» — Санта Дімопулос зізналась, чому не переходить на українську мову

«Ми зробимо дуже багато!» — Святослав Вакарчук отримав нове почесне звання