in

«На випадок смерті Зеленського» – відоме західне видання назвало хто керуватиме Україною у критичній ситуації

В України є план на випадок загибелі президента Володимира Зеленського в умовах війни.

Публічно українські посадовці відмовляються про це говорити, пише Politico.

У статті наголосили, що Зеленський є не просто формальним керівником держави. Він особисто відіграє ключову роль у залученні міжнародної підтримки для боротьби з Росією.

Відомо, що на початку повномасштабної війни росіяни кілька разів спробували вбити президента України.

«Через загрозу, яка нависла над його життям, закордонні візити Зеленського плануються з максимальною секретністю. Українські посадовці були розлючені минулого лютого, коли за три дні до його очікуваного приїзду з’явилася інформація про запланований візит до Брюсселя, що поставило під загрозу його поїздку», – пише видання.

Ентоні Блінкен і Володимир Зеленський

Існування плану дій на випадок загибелі Зеленського ще торік фактично підтвердив держсекретар США Ентоні Блінкен. В інтерв’ю сказав, що «українці мають плани» щодо «безперервності уряду».

Конституція запроваджує чітку лінію наслідування влади. Коли президент не може виконувати свої обов’язки, голова Верховної Ради бере на себе його обов’язки. Журналісти відзначили, що спікер Руслан Стефанчук не має особливо високого рейтингу довіри серед громадян, але це навряд чи буде проблемою.

«Є сильна команда лідерів, і я думаю, що ми побачимо колективний уряд», – припускає старший науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної ради Адріан Каратницький.

У Politico припускають, що у випадку відсутності Зеленського державою будуть колективно керувати Стефанчук, голова Офісу президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр оборони Олексій Резніков. Валерій Залужний залишиться головнокомандувачем армії.

«Країна досягла точки дуже суттєвої солідарності та національної єдності, тому, якби із Зеленським трапилося щось жахливе, це не було б таким вирішальним, як ви думаєте», – сказав Каратницький.

В Україні створили «відпрацьовану» адміністративну, військову та дипломатичну машину, додали Politico.

Зміна правил вручення повісток і створення загального реєстру: з 1 серпня вступає в силу новий порядок мобілізації

Тельцям — поцілунок удачі, Терезам — розплата за гріхи: гороскоп по картах Таро на 2 серпня