in

Зміна правил вручення повісток і створення загального реєстру: з 1 серпня вступає в силу новий порядок мобілізації

В Україні буде три типи повісток.

Від 1 серпня в Україні змінюють порядок мобілізації. Строковики зможуть добровільно мобілізуватися до лав ЗСУ і більше не чекати закінчення строкової служби. Змінюється і система нарахування виплат військовим. Відтепер буде чотири критерії для звільнення з лав Збройних сил під час воєнного стану. А саме — досягнення граничного віку служби, стан здоров’я, сімейні обставини та набуття законної сили обвинувального вироку суду. Зміняться і повістки до ТЦК — їх буде три типи.

Зміни правил вручення повісток

Від першого серпня правила вручення повісток змінять. Офіційно це три етапи — за ними і відрізнятимуть повістки. Перша — для уточнення даних. Вона потрібна для оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я, місце роботи тощо. Друга — повістка на проходження військово-лікарської комісії. Вона зобов’язує пройти медобстеження. Після в обліковій картці буде зазначено придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби. І, нарешті третій тип – це мобілізаційний припис. Вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження служби.

Реєстр військовозобов’язаних

За словами заступника міністра, серед головник завдань для ТЦК є мінімізація корупційних ризиків і цифровізація.

«Понад 2000 звернень до нас розкрили ті проблеми, які існують за цим напрямком. Основне, щоб ми не зірвали процес мобілізації під час війни, а також мінімізувати корупційні ризики. Напрацювання є, вони доведені до керівництва держави. Першочергово, у нас стоїть проблематика цифровізації. Ми зараз закінчуємо опрацьовувати всі документи, які в нас є, ще декілька місяців, і ми сподіваємося закінчити», – зазначив Павлюк.

Наразі триває спільна робота з іншими міністерствами для створення реєстру військовозобов’язаних. Завдяки цьому реєстру у Міноборони сподіваються мінімізувати корупційні ризики.

«Ми підписуємо спільні накази з вісьмома міністерствами для того, щоб наш реєстр резервістів, який буде введений, працював з державним реєстром. Тоді ми будемо бачити кожного зобов’язаного, його рух, і буде тяжко зробити якісь кроки незаконні. І ми зможемо мінімізувати в цьому напрямку всі корупційні ризики, просто виводимо людський фактор з цього напрямку», – каже заступник голови Міноборони.

Що кажуть юристи

Юристи звертають увагу, що всі ті масові облави з насильницькими врученням повісток, які регулярно потрапляють на відео – це перевищення владних повноважень. Але наголошують – це вимушений крок. Наразі план мобілізації невиконаний.

«Як просто патруль зупиняє людину на вулиці, перевіряє в неї данні і вручає повістку. Це на мою думку, і на думку моїх колег абсолютно неправильно, але наголошую – це вимушений крок», — кажуть юристи.

 

«Мені байдужа Україна, я сиджу тут і удаю що я волонтер» – український співак цинічно розповів, для чого утік за кордон

«На випадок смерті Зеленського» – відоме західне видання назвало хто керуватиме Україною у критичній ситуації