in

«Це плювок у наші душі!» — в Мережі вибухнув скандал навколо кінострічки «Юрик» про окупований Маріуполь

До Дня Незалежності України на телеканалі СТБ відбулась прем’єра художнього фільму «Юрик», який оснований на реальних подій.

Автори фільму взяли собі за мету, показати світові, як доводилось виживати людям в перші дні війни в окупованих українських містах російськими загарбниками. В сюжеті показано історію української сім’ї з Маріуполя, в якій під час ворожих обстрілів загинули тато, донька та дідусь, а мама з 11-річним Юриком та важкохворею бабусею боролись на право за життя. Щоб врятувати сина, мама наважилась відправити самого хлопчика до родичів в Естонію евакуаційним автобусом.

Однак, відразу після перегляду кінострічки, користувачі Мережі розділились на дві групи: одні не могли стримати сліз від пережитого горя, а інші заявили, що це «брехня та неправда». Мешканці самого Маріуполя, які пережили ці страшні часи на власній шкурі обурилися, що в герой фільму є світло, вода і вони спокійно можуть виходити на вулицю:

  • Голод, холод, страх. Сміття, кров, фекалії, трупний запах. Братські могили в підвалах багатоповерхівок, купа трупів прямо на вулицях і масові захоронення в полях. І у вас піднялася рука зняту це ваше «художнє бачення». Ганьба.
  • Це абсолютно неприпустимо! Фільм, який спотворює реальні події та викликає обурення кожного маріупольця!
  • Цей фільм не про Маріуполь! Спитайте в кожного маріупольця! Це плювок у наші душі!

Не зміг пройти повз і уроженець Маріуполя ведучий Андрій Бєдняков: «Там було в тисячі разів страшніше, ніж те, що показано в фільмі. Це дуже боляче. Тому зараз, напевно, треба знімати документальне кіно. Спілкуватися з тими, хто безпосередньо там був. I показувати світові весь жах Маріуполя. Я нікого не хочу образити. Я просто висловив свою думку. Бо всі ми хочемо, щоб рівень нашого кіно зростав. Думаю в цьому зацікавлені всі. Від акторів, режисерів і до продюсерів. Але я хочу, щоб було більше правди в сценарії навіть художнього кіно, особливо коли написано «На реальних подіях».

«Скотина! Немає слів!» – Остапчук під час війни дивним чином виїхав вести весілля у Хорватії

«Залякані «кадирівцями» — музикант Міша Крупін розповів, чому в РФ мовчать Лорак, Йолка та Повалій