in

Вступ до ВНЗ є законною підставою для відстрочки. Які студенти не підлягають мобілізації у цьому навчальному році

Чоловіки в Україні користуються правом на освіту для уникнення мобілізації. За даними Міністерства освіти та науки, цьогоріч кількість контрактників в університетах небувало зросла – на 82%, якщо виокремити лише чоловіків. Студенток і студентів до 20 років, порівнюючи з минулим роком, поменшало. Натомість різко зросла кількість студентів віком 30-50 років.

Які студенти не підлягають мобілізації

За статтею 23 Закону про мобілізацію, призову на військову службу під час мобілізації не підлягають всі без виключення (незалежно від віку,  спеціалізації, вже наявної освіти тощо)

  • студенти,
  • аспіранти,
  • докторанти,
  • асистенти-стажисти вищих навчальних закладів,
  • здобувачі професійної (професійно-технічної),
  • фахової передвищої освіти,

які навчаються за денною або дуальною формами навчання.

В Україні різко зросла кількість чоловіків-студентів

Чи є обмеження за віком та освітою

Адвокатка погоджується, що зростання кількості студентів чоловіків в навчальних закладах з великою ймовірністю пов’язана із уникненням від призову під час мобілізації. Але з юридичної точки зору студенти-чоловіки призовного віку нічого не порушують, це один із законних способів отримати відстрочку, каже вона.

“Як ми бачимо, закон не встановлює будь-яких обмежень щодо віку здобувачів освіти, вже наявної вищої освіти, а також країни здобуття освіти. Тобто це може бути як український навчальний заклад, так і іноземний”, – зазначає Марина Бекало.

Отже, законно отримати відстрочку від мобілізації можуть чоловіки будь-якого віку та освіти, вступивши на навчання до вищого навчального закладу на денну або дуальну форму навчання в Україні або за її межами. Останнє можна зробити дистанційно, не виїжджаючи за кордон.

При цьому виші в Україні не можуть не прийняти вступника на навчання, а також відрахувати його, якщо він порушив правила військового обліку (стати на військовий облік, пройти військово-лікарську комісію, отримати військово-обліковий документ).

Що робити, аби чоловіки не зловживали правом на відстрочку
Для того, щоб чоловіки не зловживали своїми правами на відстрочку, необхідно внести відповідні зміни до ст. 23 Закону про мобілізацію в частині надання відстрочки студентам та аспірантам, вважає Марина Бекало.

«Музей Голодомору має очолити той, хто знає, що таке голод» — відомий юрист звернув увагу на зовнішність керівниці закладу

Наталя Могилевська поділилась архівним фото своєї мами та маленької себе у вишиванці