in ,

«То навіщо ти ногу залишав?!» — у Харківському МСЕК ветерану запропонували відрізати ногу, щоб отримати інвалідність

Ветеран Дмитро Олійник отримав тяжке поранення у боях за місто Харків.

Завдяки Богу та кваліфікації лікарів йому вдалося зберегти від ампутації праву ногу, яка була схожа скоріше на синю колоду, ніж на людську кінцівку. Після 15 операцій та тривалого курсу реабілітації демобілізованого за станом здоров’я бійця направили до Харківського обласного МСЕК для зміни групи інвалідності з другої на третю.

Однак у закладі захисник зіткнувся з обставинами, яких ніяк не очікував. Глава відомства Лариса Бунічева, після огляду ветерана, відмовила йому у його вимогі, мотивуючи своє рішення тим, що для присвоєння другої групи потрібно мати серйозніші каліцтва. «То навіщо ти залишав свою ногу? Треба було, щоб її відрізали, і була би 2-й група!», — цитує чиновницю Дмитро у своїй соцмережі.

Так виглядає нога Дмитра зараз

«Це як треба ставитись до військових, що можна не брати до уваги висновки київських клінік про те, що права нога втратила свою функціональну здатність і є біопротезом. Цього комісії МСЕК мало.15 операцій. Мало. Потрібно вирвати все живе з людини і єхидно сказати: «Якби була ампутація – це була б 2-а група», — обурюється боєць.

Водночас Дмитро Олійник не збирається зупинятися, посилаючись на Статтю 7 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», яка свідчить, що особи, які отримали поранення у зв’язку із захистом Батьківщини, автоматично можуть розраховувати на підвищення групи інвалідності на один ступінь.

«Наш харківський обласний МСЕК живе за власними законами Дай 3-4 тис. доларів – і тобі буде нормальне рішення. С*ки ви там! Оскаржу і домагатимуся того, що передбачено законом і совістю!», — обіцяє ветеран.

Дмитро Олійник отримав тяжке поранення у боях за Харків

На ситуацію вже відреагували у Міністерстві охорони здоров’я та повідомили про «прицільну перевірку», яка чекає на Харківський обласний МСЕК вже наступного тижня.

«Кожен, хто намагатиметься принизити героїв, кожен, хто до своєї посади та повноважень додає зневажливе ставлення та корупційну складову, буде жорстко покараний. Група інвалідності – не предмет торгівлі. Є чіткі критерії, якими вона встановлюється. Але найважливіше – повага до героїв, до тих, хто захищає нас на фронті, не має значення, місяць, рік чи 9 років цієї війни. Кожен, хто отримав поранення, що призвело до інвалідності, має бути впевненим у підтримці держави, а не в знеціненні та приниженні», — йдеться у заяві МОЗ.

Читайте також: З’явилося відео перших хвилин після удару по Покровську – ракета потрапила до будівлі управління соцзахисту, де перебувало понад 50 осіб

Буданов визнав, що помилявся, і назвав нову дату закінчення війни (ВІДЕО)

Брітні Спірс вкотре привернула увагу поліції — співачці загрожує штраф