in ,

«Це звірі! Вони ще до війни викрадали і катували людей!» — що відомо про братів Мамонів, які навели «Іскандер» на Грозу

Через кілька днів після моторошного ракетного удару по кафе у селі Гроза СБУ назвала прізвище тих, хто навів «Іскандер» на місце збору людей.

За даними спецслужби, зрадниками виявилися двоє колишніх місцевих мешканців, 30-річного Володимира і 23-річного Дмитра Мамонів. Нелюди перейшли на бік росіян, коли село Гроза було окуповане, а перед звільненням втекли до РФ.

Місцеві жителі розповідають, що до початку повномасштабного вторгнення молодший брат працював у ДАІ. Коли в село зайшли росіяни, вони дізналися про це і поставили йому умови — або він буде працювати на них, або посадять у підвал. Хлопець вибрав перший варіант.

Дмитро Мамон

Старший брат сам запропонував окупантам співпрацю. Місцевих жителів це не дивує, оскільки знають Володимира як людину, яка відрізнялася жорстокістю та злопам’ятністю.

Володимир Мамон

Місцева жителька розповіла, як під час окупації її сина викрали і тримали у Куп’янській катівні, де били струмом та приковували кайданами до металевих решіток. Одного разу вона бачила, як окупанти вели по вулиці колону українських заручників. Їх били та змушували іти в зігнутому стані, опустивши голову максимально низько. Коли люди падали, їх били та підіймали знову.

«Старший брат – найгірший. Який він жорстокий! За сином прийшли 18 липня, три дні в Шевченковому били – катівня була у відділку поліції. Ще привозили якогось кадирівця, той з булавою, якоюсь ще трубою всіх бив і лякав. Потім сина відвезли кудись із мішком на голові. Не сказали куди. Виявилося, місяць тримали у клітці. Допити, а побої які! Він повернувся чорний увесь. Тепер з психікою таке… Мамон бив найбільше. Фашист», — розказує сусідка Мамонів.

Як тільки почався контрнаступ ЗСУ, вся родина Мамонів утекла. Зараз зрадники знаходяться на території Бєлгородської області, але, завдяки контактам зі знайомими та родичами в Україні продовжують збирати інформацію і передавати її ворогу. Саме таку переписку оприлюднила СБУ.

Нагадаємо, 5 жовтня окупанти завдали удару по селу Гроза Куп’янського району — це було наймасовіше вбивство мирних мешканців на Харківщині. Росіяни обстріляли будівлю місцевого кафе-магазину, де відбувалися поминки за військовим, який був родом із цього села.Внаслідок удару по селі Гроза загинуло 55 людей, серед них восьмирічний хлопчик. Шестеро дістали поранення.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки склали обом фігурантам підозри за ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 111 (15 років тюрми або довічне позбавлення волі) Кримінального кодексу України. Крім того, злочинні дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 438 (від 10 до 15 років тюрми або довічне позбавлення волі).

Помер відомий соліст Національної опери України

Тельцям — хороший фінансовий дохід, а Дівам — варто відмовитися від алкоголю: гороскоп на 16 жовтня