in

Відмовилася від українського громадянства і виїхала з країни: де проживає і як висловлюється про війну перша олімпійська чемпіонка України Оксана Баюл

Прізвище Оксани Баюл, наряду з братами Кличко і Андрієм Шевченком — не Олімпі найвідоміших українських спортсменів.

У 1994 році юна фігуристка, якій на той момент було лише 16 років, відправилася представляти нашу країну на Олімпіаду у Ліллегаммер. У першій частині цих ігор українка виконала одну з найкращих коротких програм в історії фігурного катання, а у заключній, несподівано для себе і для всіх здобула золоту медаль, ставши таким чином, першою олімпійською чемпіонкою в історії незалежної України.

Одразу після тих Олімпійських ігор фігуристка переїхала до Лас-Вегаса, де її запропонували вигідні контракти за великі гонорари. Лише в 2010 році спортсменка повернулася на Батьківщину і планувала відкрити у Києві власну спортивну школу. З якихось причин цим планам не вдалося збутися і через кілька місяців вона повернулася до Америки. В 2021 році Оксана Баюл офіційно відмовилася від українського громадянства і отримала американський паспорт.

Оксана Баюл із чоловіком і донькою

Незважаючи на це, знаменитість палко підтримує Україну у війні за незалежність і територіальні цілісність. «Я була вдома, тут у США. Але моє серце в цей час було в Україні. Моя мама похована у Дніпрі. Моє серце тоді виривалося з грудей. Наступного дня, пам’ятаю, я взяла доньку до піцерії, я сиділа в машині і помітила, як тремтять мої руки, тому що всі тоді почали говорити, що Росія візьме Україну», — пригадувала перший день повномасштабного вторгнення Оксана Баюл.

Зараз 46-річна чемпіонка активно працює над недопущенням російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань. «Який це fair play для спортсменів, коли українці мають ховатися від кожної бомби, а Росія будує ковзанки? Як за таких умов можна допускати росіян у нейтральному статусі?..», — задається запитанням спортсменка.

«Звичайно, ми згуртувалися і як олімпійці, і як люди, які в своїй діяльності також борються за свою країну, ми згуртувалися, тому що любимо Україну і хотіли допомогти, бо ми є частиною цієї країни. Я відчуваю, що нам потрібно вести цю війну як одна команда під українським прапором», — відмітила Оксана Баюл.

Читайте також: «Із Одеси, де всі вулиці рідні» — Тамара Гвердцителі зробила гучну заяву, після якої відмінила усі концерти в РФ

Перейде на ватник, лапті і білоруський трикотаж — путініст Кіркоров пожалівся, що йому не продають елітний одяг

«Любиш за що?!» — популярна зірка 90-х звернулась до зрадниці Повалій, яка зізналася у любові до Росії