in

Пісня співачки Джамали 1944 увійшла до трійки найкращих композицій Євробачення за всю історію музичного конкурсу

Пісня співачки Джамали 1944, яка 2016-го року представляла Україну на «Євробаченні» і тоді перемогла, увійшла до трійки найкращих композицій за всю історію музичного конкурсу.

Відповідний рейтинг склало видання The Guardian, яке оцінювало всі конкурсні пісні, починаючи з дати заснування «Євробачення» – 24 травня 1956 року.

У матеріалі The Guardian сказано, що пісня Джамали 1944 «справді фантастичний трек, про що б він не був»:

«Текст пісні 1944 про етнічну чистку кримських татар Сталіним викликав суперечки: російські політики скаржилися, що це пов’язано з анексією Криму росією 2014 року. Але це був справді фантастичний трек, про що б там не йшлося: стриманий і похмурий, атмосферний з унікальним ритмом та чудовим приспівом», — так описали британські музичні експерти трек Джамали.

На першому місці опинився легендарний гурт ABBA з композицією Waterloo, з якою він представляв Швецію на конкурсі 1974 року.

Друге місце дісталося французькій співачці Франс Галль, яка з піснею Poupée de Cire, Poupée de Son перемогла на «Євробаченні» 1965 року від Люксембургу.

Співачка Loreen, яка цьогоріч вдруге тріумфувала на «Євробаченні-2023» від Швеції з піснею Tattoo, йде слідом за нашою Джамалою і опиняється на четвертому місці. Щоправда, з треком Euphoria, з яким вперше перемогла на пісенному конкурсі 2012 року.

Зазначимо, що до рейтингу найкращих пісень за всю історію «Євробачення» увійшла й перша переможниця конкурсу від України, співачка Руслана і її пісня «Wild Dances», яка тріумфувала на музичній першості 2004 року. Вона опинилася у рейтингу під номером 13:

«Wild Dances» починаються трембітою, яка лунає як звук, який видав би слон, перш ніж затоптати вас до смерті, але інші інструменти не настільки тонко завуальовані: гуркіт барабанів, рок-гітара, хвилеподібний вокал, кислотний синтезатор і виразні вигуки «гей!». Трек також наповнений мелодійними хуками: незграбними, але такими, які працюють», — так описало видання пісню Руслани.

Ще одна переможна для України пісня Stefania гурту Kalush Orchestra, яка тріумфувала на «Євробаченні-2022» опинилася у рейтингу під номером 24.

«У них своя програма» — артист Андрій Данилко пояснив, чому Володимиру Зеленському не дали виступити на Євробаченні

«Не змінюється з роками!» — Софія Ротару в вишиванці поспілкувалась з українцями