in

Справжні герої війни: 27-річний лікар Олександр Данилюк за 9 діб врятував життя 95 бійцям, роблячи операції на колінах у бліндажі

За роки російсько-української війни постало чимало сучасних героїв новітньої історії України. Імена багатьох із них у всіх на слуху, їхніми прізвищами називають вулиці, площі навчальні заклади. Але є й такі, хто робить свою справу тихо і непомітно, водночас здійснюючи подвиги, здавалося б непосильні звичайній смертній людині.

Одним із таких героїв є лікар-хірург Олександр Данилюк. У лютому 2015-го, коли угрупування українських захисників було замкнуте у знаменитому Дебальцевському котлі, він та його команда виявилися єдиними медиками в оточенні. Сашкові на той час було 27 років. Молодий хірург облаштував «операційну» у звичайному бліндажі, де з дерев’яного стелажу та карематів спорудили «операційний стіл».

При мінімумі інструментів та знеболювальних препаратів та неймовірному навантаженні – поранені надходили буквально конвеєром, Олександр Данилюк за 9 днів врятував життя 95 українських захисників. Світили звичайними ліхтариками, у тісноті – оперувати доводилося буквально стоячи на колінах при морозі, що сягає ночами до мінус 25. При цьому жоден пацієнт не помер на його унікальному операційному столі.

«Протягом дев’яти діб в умовах оточення та обстрілу страх не міг бути постійно. Навіть найбільший страх закінчується, коли в тебе вже немає сил боятися» , – згадує Олександр. Кожен із своїх пацієнтів у «Дебальцевському котлі» Олександр пам’ятає і постарався дізнатися про них більше інформації для своєї книги «Ті, хто втомився боятися».

Олександр Данилюк не має нагороди від держави. Єдиною його відзнакою є орден «Народний Герой України» – недержавна нагорода, яку він отримав у 2016 році.

«НАТО в обмін на території»: на Заході хочуть запропонувати Києву «угоду» – WSJ

Близнюкам — пригода, Терезам — крадіжка: гороскоп на 22 серпня по картах Таро