in

Намагався зняти серіал за 33 мільйони: стало відомо скільки заробляє Юрій Горбунов у Раді при Держкіно

Відомий український ведучий, актор та продюсер Юрій Горбунов є одним з членів Ради з державної підтримки кінематографії. Цей орган при Держкіно займається конкурсним відбором фільмів, які претендують на державне фінансування та слідкує за доцільним використанням цих коштів. Втім, як стало відомо, у цьому році Горбунов втрапив у скандал через його намір зняти комедійний серіал » СМТ Інгулець» за 33 мільйона з Держбюджету. Було з’ясовано скільки саме заробляють члени Ради при Держкіно, і насамперед, Юрій Горбунов. Зараз ця сума стала меншою, але у 2022 році чиновники заробляли майже 70 тисяч гривень на місяць.

Зарплатня членів ради складається з коштів платників податків — вона називається стипендією та регулюється Кабміном. ЇЇ розмір у 2022 році становив 35 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Ці кошти Держкіно переказує на банківські рахунки працівників. Було оприлюднено скріншот, на якому видно яку саме суму отримували члени Ради, включно з Горбуновим — так у жовтні 2022 року розмір оплати становив 69,9 тисяч гривень.

У 2022 році Юрій Горбунов заробляв майже 70 тисяч гривень як член Ради при Держкіно

 

У 2023 році сума цієї зарплатні значно зменшилася. Причиною цього стало те, що уряд переглянув принцип формування розміру виплат — відтепер замість 35 прожиткових мінімумів нараховують лише 20. Тож за роботу в Раді при Держкіно Горбунов наразі отримує 43,2 тисячі гривень на місяць.

У 2023 році зарплатня Юрія Горбунова як члена Ради становила 43,2 тисячі гривень

Але втім, існують припущення про те, що Горбунов скоро не буде отримувати стільки грошей. Адже Київський окружний адміністративний суд визнав Раду з державної підтримки кінематографії нелегітимною. Якщо протягом місяця Рада не оскаржить рішення суду, то воно набуде законної сили.

Цікавим моментом є те, що український продюсер Сергій Галетій вважає, що членам Ради їх чималі зарплати виплачуються дарма. «90% засідань державної підтримки кінематографії беззмістовні. Бюрократична маячня. Хіба такі рішення членів вартують того, щоб отримувати чималі стипендії з бюджету? А де ж їхні напрацювання, які сприятимуть розвитку українського кінематографу?«, обурюється він.

Горбунов втрапив у гучний скандал через намагання зняти серіал за 33 мільйона з Держбюджету

До речі, про те якими сумнівними є «напрацювання» Ради стало відомо після того як один з її членів, а саме Юрій Горбунов втрапив у гучний скандал. Його компанія виграла тендер на зйомку комедійного серіалу «СМТ Інгулець» — Горбунов стверджував, що гумор є потрібним насамперед для військових. Шоумен нарвався на величезний хейт з боку інтернет-користувачів, які зазначали, що військовим потрібна зброя і дрони, а не комедійні серіали. Тоді, внаслідок тиску громадськості, Горбунов відмовився від тендеру.

Читайте також: Став на коліно і дістав обручку: Ірині Білик зробили пропозицію прямо під час її виступу

«Воювати — боюся»: Антін Мухарський відверто відповів, що робить, аби не піти на фронт

П’ятірка знаменитостей, які спробували роль коханки, а згодом відбили чужих чоловіків