in

Дружина загиблого військовослужбовця-режисера Ониська відмовилась брати орден «За заслуги»

Віктор Онисько, український режисер монтажу, який загинув у грудні 2022 року на фронті під час повномасштабної війни Росії проти України.

Вже 4 березня військовослужбовець був у військоматі і відразу відправився на Херсонщину захищати українські землі від російських загарбників. Президент України підписав указ від 8 серпня 2023 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Українського кіно» за вагомий особистий внесок у розвиток української кінематографії, заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, багаторічну сумлінну працю в списках серед яких було ім’я Віктора. Однак дружина загиблого — Ольга Бірзул — відмовилася брати нагороду.

У коментарі «Суспільне Культура» кінокураторка розповіла, чому прийняла таке рішення. Біртул вважає, що люди, які добровільно взяли у руки зброю та вирушили на передову не моють бути в одному списку із тими, хто залишається в тилу. Також Ольга заявила, що комунікація з боку Держкіно не пройшла належним чинном, а про саму церемонію нагородження дружина загиблого дізналася із соціальних мереж.

 

Після скандалу з російськими повіями на «Міс Україна» модель зі Львова відмовилася від конкурсу

Кінець епохи бідності: міністр закордонних справ Кулеба зустрів німецьку колегу у піджаку за 100 тис. гривень