in

«Знак людожерства»: українська диригентка обурила мережу футболкою з написом «Сила Вагнера»

Українська диригентка Оксана Линів відвідала фестиваль музики композитора Вагнера у Німеччині. Після заходу вона показала нове фото, яке викликало у мережі бурхливий резонанс.

Так, Линів позувала у футболці з написом «Сила Вагнера». На тлі того, що в Україні триває повномасштабна війна, а найманці ПВК «Вагнера» вбивають мирне населення, ця назва стала тригером для багатьох.

«Це Оксана Линів. Всесвітньо відома українська диригентка, що представляє Україну в світі у футболці Wagner Power. Ви скажете: «Вагнер» просто писав музику, її одяг — її справи, тут очевидно не про ПВК». Але саме ігнорування контекстів я вважаю певним знаком людожерства», — написав один з користувачів Twitter.

Цей допис зібрав чимало негативних коментарів. Українці обурюються вчинком Линів та пишуть, що диригентка мала б більш зануритися у контекст ситуації, навіть враховуючи те, що вона мала на увазі не ПВК терористів, а відомого композитора. Також користувачі зазначили:

  • «З одного боку, композитор не винен, що його ім’ям назвали терористичну організацію. З іншого, так — треба відстрілювати контексти. Я вважаю, виконувати його твори можна, але носити подібну футболку — це створювати химерні конотації»
  • «Українка мала б розуміти недоречність контексту»
  • «В сучасному контексті має як мінімум мерзенний вигляд. Повне ігнорування думки суспільства і реалій. Я б бойкотувала її концерти»
  • «В Ізраїлі досі заборонене виконання його творів. Дуже дивне фото від Оксани Линів, вона точно дуже добре розуміє усі можливі контексти, яких тепер ще більше»
  • «Просто людина не живе подіями в Україні і для неї це ок».

Втім, знайшлися коментатори, які спробували захистити Линів від хвилі негативу. Такі користувачі, зокрема, зазначили:

«Взагалі-то пані Линів паралельно із цим фото у себе на фейсбуці опублікувала статтю, де онука (чи праонука) Вагнера засуджує використовування у назві ПВК імені її діда. Так що не розводьте зайвий кіпіш».

На сторінці Линів у Facebook дійсно можна знайти посилання на слова правнучки композитора, яка обурена тим, що терористи зловживають прізвищем її прадіда.

Сама композиторка вже видалила фото у футболці з написом, який так обурив мережу. Проте на її Twitter-сторінці усе ще залишається інша світлина, де Линів позує у цьому ж вбранні. Навіть там зібралося чимало негативних коментарів.

«Рідна мати моя»: знахабніла Лорак разом з Кіркоровим заспівала під акомпанемент Крутого

«Епіцентр» звинуватили у торгівлі гуманітарною допомогою